E ticaret sektöründe değişik furyalar olagelmiştir. Bunlardan biri de Çin’den Türkiye’ye ürün getirip satmaktı. Gümrükteki limitler düşmeden önce bazı müteşebbisler kurdukları e ticaret sitelerinde veya açık pazar mecralarında Çindeki ürünleri sergiler, sipariş alır ve Çindeki satıcıdan müşterisi adına sipariş oluşturur ve güzel paralar kazanılırdı. Gümrük vergisi yoktu, ürünler gümrükten geçmediği için rakiplere göre ucuzdu dolayısı ile kazancı o nispette yüksekti. “Bu iş nereye kadar gidecek” sorusu bazen gerçekle yüzleşmemek için sorulmaz. Ama o gerçek ansızın karşımıza dikiliverir.
Burada da öyle oldu. Başlangıçta yokmuş gibi davranan devlet bir süre sonra sıkı denetimler ve kurallar koydu. Bu işle uğraşan insanların çoğu büyük kayıplarla nokta koymak zorunda kaldılar.
Bir süre sonra Çin üzerinden Ebay’de bir şeyler yapmayı deneyenler oldu. Paypal Türkiye piyasasından çekilince bu da imkansız hale geldi.
Son zamanlarda Çin’den Amerika’ya ürün satmak üzerine aracılık eden kişiler ortaya çıktı. Her şeyden önce iyi bir İngilizce bilmeden bu işe kalkışmak çok riskli. Bir diğer konu Amerika’da paranın nasıl tahsil edileceği konusu. Bunun için vekalet ile Amerika’da şirket kurmak tavsiye edilmiş. Kuruluş ve devam maliyetleri ayrı problem. En önemlisi de “bire alıp ikiye satmak ve Amerikalı çok kazandığı için malın fiyatına bakmaz” üzerine kurulu sistemin sağlıklı işleyip işlemeyeceği. Çok kazanıp ürünün fiyatına bakmayan insan niye Çinden ürün alıp hem de bir ay beklesin sorusuna cevap bulamadım.
Ayrıca Amazon’un satış politikası “satıcılarına ürün sattırmayan” bir sistem üzerine kurulu. İlk bakışta insana garip gelen bu sistem şöyle işliyor. Siz uygun fiyata bir ürün bulup satışa başlıyorsunuz. Ürün çok fazla satılmaya başlayınca bu durum Amazon’un dikkatini çekiyor ve ürünü kendi stoğuna alıp kendisi satmaya başlıyor. Sizin satışlarınız düşmeye başlayınca sistemden çıkmak zorunda kalıyorsunuz.
Türkiye’de bu işin furyası ortaya çıktığında, isim benzerliğinden dolayı bizi arayanlara işin iç yüzünü anlatmaya çalıştık. Bu işin anlatıldığı gibi çok kolay bir iş olmadığını, bir süre sonra “reklam ve tanıtımlarda anlatılmayan” gerçeklerle karşılaşılacağını ifade ettik. Her şeyden önce müşteri ile iletişim kurmak için asgari düzeyde İngilizce bilmek gerekirken, adaylara translate çeviri tavsiye edildi. Oysa iletişimdeki problemler de puan düşmesinin başlıca sebeleri arasındadır. Zaten çok kısa bir süre sonra da bizim anlatmaya çalıştıklarımız piyasada konuşulmaya yazılmaya başlandı.
Yurt dışına ticaret yapmayı düşünüyorsanız, Türkiye’de özellikle el işçiliği ile üretilen ve fiyatı yüksek, hacmi düşük ürünleri bir e ticaret sitesi veya etsy gibi sitelerde satmaya çalışmak daha akıllıca olacaktır.